بسم الله الرحمن الرحیم
جناب اقای دکتر غلامعلی، لطفاً مقدمه و تاریخچه ای از آغاز فعالیت متنا را ارائه فرمایید؟
مستحضر هستید که دانشگاهی در ضلع جنوبی حرم حضرت عبدالعظیم(ع) با عنوان ابتدایی دانشکده علوم حدیث و بعداً بعد از گسترش و توسعه با عنوان دانشگاه قرآن و حدیث تاسیس شده است و الان هم در آستانه بیست و یکمین سالگرد تاسیس این دانشگاه قرار داریم و رشتههای متعددی را در تهران، قم، مشهد و اصفهان برای تحصیلات علوم دینی در سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری دنبال میکند و دانشجویان رو جذب خود کرده است.
چهار پنج سال بعد از تاسیس دانشگاه دوستان جوان این دانشگاه به این فکر افتادند که مرکزی را برای نشر مجازی متون و رشتههای خودشون تشکیل دهند. این کار صورت گرفت و بخشی ابتدا با عنوان دانشکده مجازی و بعدها به عنوان مرکز آموزش الکترونیکی شناخته شد. در دوره اول در این قسمت مجازی فقط تنها یک رشته داشتیم اما با توسعه و استقبال خوب دانشجویان شاهد رشتههای متعددی شدیم که امروزه افزون بر ۱۲ رشته در مقطع کارشناسی و ارشد دانشکده مجازی ما یا همان مرکز آموزش الکترونیکی، دانشجو پذیرش میکند و دانشجویان تحصیلاتشان را به صورت مجازی در این مجموعه ادامه میدهند.
از همان سالهای نخست که مرکز آموزش الکترونیکی راه افتاد با توجه به اینکه بعضی از رشتههایی که در این دانشکده و در این مجموعه وجود داشت رشتههای بدیع و جدیدی بودند متون ویژهای برای آنها در بازار نشر به چشم میخورد؛ لذا بسیاری از اساتید سعی کردند با تولید علم، درسنامههایی رو هم تالیف کنند تا کار دانشجویان تسهیل شود.
در سالهای نخست چند کتابی را به صورت مشترک، دانشگاه قرآن و حدیث با انتشارات سمت منتشر کرد که همان کارهای اولیه هم برگرفته از همان جزوات آموزشی بود که در بخش مجازی تدریس میشد.
بعدها به خاطر برخی مشکلات از جمله تاخیر در انتشار، این ارتباط و این کار مشترکی که دانشگاه با انتشاراتسمت داشت متوقف شد.
خوشبختانه در سالهای اخیر یعنی سال 1397 مجدداً تصمیم گرفتیم تا متونی را که در مجموعه ما وجود دارد و هنوز به چاپ نرسیده است را به صورت کتاب درسی منتشر کنیم، بسیاری از اینها به صورت جزوه درسی در اختیار دانشجویان بود، اما خیلی از دانشگاههای دیگر انتظار داشتند که چنین کتابهایی را داشته باشند. در حالی که اینها به صورت جزوه بوده و دانشجویانی که داشتیم دوست داشتند که این کتابها را از کتابفروشیهای سراسر کشور تهیه کنند، باز به خاطر محدودیتهایی که در خصوص جزوه وجود داشت این امکان میسر نبود.
در سال 1397 تصمیم گرفتیم که این مجموعه متون را تولید کنیم.
عنوان مجموعه شد متون تدوینی نشر مرکز آموزش الکترونیکی که از حروف نخستین این عبارات کلمه «متنا» استخراج شد. متون تدوینی نشر مرکز آموزش الکترونیکی یا نشر الکترونیکی خوشبختانه از همان سال ۹۷ تا به امروز کتب متعددی منتشر شده این کتابها هم به جهت نوع تدوین که درس نوشتار است و توسط خود استاد تعریف شده یا درسگفتار است که مطالب استاد پیاده شده و ویراستاران و ویرایشگران آن را از حالت محاورهای خارج کردند. تقسیم بندی بر دو گروه درس نوشتار و درسگفتار شد. بنابراین الان ما شاهد دو مجموعه کتاب هستیم که در کنار بالای صفحه عبارت درس نوشتار و یا درس گفتار دارد که این نشان دهنده نوع کتاب است.

لطفا بفرمایید تاکنون چه تعداد کتاب یا درسنامه به چاپ رسیده است و چه تعداد کتاب در دست چاپ میباشد؟
ما در نگاه اولی که داشتیم تمام متونی را که به صورت جزوه در اختیار داشتیم استنساخ و بازشماری کردیم و دیدیم بخشی از آنها خوشبختانه چاپ شده است و بخشی به خاطر حجم کتاب یا بخاطر داشتن مشابههای متعدد در میان کتابهای موجود در بازار اولویت در چاپ نیست و ضرورتی ندارد. بنابراین ضرورتمان را روی کتابهایی گذاشتیم که اولاً بیشتر در مقطع کارشناسی؛ ثانیاً در آن موضوع کمتر کتابی منتشر شده باشد؛ ثالثاً همسو با سرفصل وزارت علوم و دقیقتر باشد؛ رابعا مطالبش توسط نویسندگانی تدوین شده باشد که نویسندگان از علم وافر و تخصص ویژه در آن مبحث برخوردار باشند. بنابراین شروع به انتشار کردیم تا امروز حدود ۳۵ عنوان کتاب از سال ۹۷ تا الان که سال ۹۹ است را منتشر کردیم که این کتابها در گروههای مختلف منتشر میشوند. بخشی از آنها در گروه حدیث است چون دانشکده ما به علوم حدیث شناخته میشد بخش دیگر در گروه قرآن هست چون ما بعدها رشتههای علوم قرآنی را در مجموعه دانشگاه داشتیم و بخشی دیگر در گروه نهج البلاغه است و بعد از نهج البلاغه گروه کلام را ما داریم که کتابهای ویژه مباحث متکلمین و مبحث کلام دارند و بخش دیگر هم بخش کتابهای عمومی.
در سالهای اخیر ما در مرکز آموزش الکترونیکی رشته فقه و حقوق را هم در بین رشتههای دانشکده مجازی اضافه کردیم بنابراین یک بخش از کتابهایی هم که منتشر شده در گروه فقه حقوق است.
بنابراین ما هم گروه عمومی داریم هم گروه فقه و حقوق هم گروه حدیث هم گروه قرآن هم گروه کلام و هم گروه نهج البلاغه و برای هر گروه یک رنگی را در نظر گرفتهایم مثلاً کتابهای قرآنی ما به رنگ سبز است و یونیفرم واحدی دارند و این از مزایای این کتابها هست که تا به الان ۳۵ بار منتشر شده است.
حدودا 4 کتاب دیگر هم در دست چاپ داریم که احتمال میدهیم انشالله در سال ۱۴۰۰ منتشر شوند.
در سال ۱۳۹۹ پنج کتاب منتشر کردیم که در ایام مبارک دهه فجر از آنها رونمایی کردیم.
از نکات ویژهای که در بین این کتابها به چشم میخورد این است که نویسندگان این کتابها از همه دانشگاههای معتبر کشور و از همه مراکز علمی حضور دارند، اینطور نیست که تنها اختصاص داشته باشد به دانشگاه قرآن و حدیث. ما از دانشگاه تهران و دانشگاههای معتبر قم، دانشگاه قم و مراکز عالی دانشگاه شاهد، دانشگاههایی که در مشهد یا استانهای دیگر وجود دارند و اساتید برجستهای داشتند و برای مجموعه ما زحمت کشیدن هم برای این مجموعه استفاده کردیم و همچنین از اساتید برجسته حوزه علمیه قم نیز استفاده کردهایم.

جناب آقای دکتر غلامعلی، لطفا بفرمایید درسنامههای منتشر شده، بیشتر در کدام گروهها و رشتههای تحصیلی قرار دارند؟
همانطور که عرض شد در 6 گروه علمی کتابها در حال بررسی و انتشار است گروه قرآن، حدیث، فقه و حقوق، کلام، نهج البلاغه و گروه عمومی.
بیشترین کتابها در گروه حدیث منتشر شده است. کتابهایی مثل اختلاف الحدیث، درآمدی بر فهم احادیث مشکل، تاریخ حدیث، قواعد توثیق راویان، حوزهها و مکاتب حدیثی، جایگاه حدیث در علوم مختلف، قواعد رجالی، فقه الحدیث کاربردی و نظایر اینها که در این گروه علمی منتشر شدهاند.
بعد از گروه حدیث که بیشترین آثار را به خودش اختصاص داده ما در گروه قرآن هم شاهد هستیم که حدوداً ۷ کتاب از این ۳۶ کتابی که در متنا تاکنون به چاپ رسیده در گروه قرآن بوده است. تفسیر موضوعی، تفسیر اثری، روش شناسی، تفسیر موضوعات قرآن، درآمدی بر کلیات تفسیر و همچنین تاریخ کتابت قرآن و قرائات که اخیراً منتشر شدهاند.
در گروه عمومی هم ادبیات فارسی، نحو کاربردی، بلاغت، بلاغت کاربردی و روش پژوهش را داریم در گروه نهج البلاغه عرفان و دعا در نهج البلاغه زندگی تحلیلی امام علی نقد متن و بررسی شبهات پیرامون نهج البلاغه و درسنامه واژه شناسی در نهج البلاغه را مشاهده میکنید
در گروه کلام هم تا کنون پنج کتاب منتشر شده است خدا و انسان در اندیشه فیلسوفان، علم کلام بر اساس تجرید الاعتقاد محقق طوسی، آشنایی با ادیان آسمانی، تاریخ کلام و شبهه شناسی.
این مجموعه ۳۶ عنوان کتاب است که برخی از این کتابها از زمان چاپشان تا الان دو یا سه مرتبه مجدداً چاپ شدهاند و برخی از کتابهای ما پنج چاپ داشتهاند و باقی کتابها هم دست کم یک بار منتشر شدهاند که این هم آمار قابل توجهی دارد که انشالله به صورت جداگانه تقدیم میکنیم.
سوال آخر اینکه، اساتید و دانشجویان دانشگاههای سراسر کشور به چه صورتی میتوانند این کتابها را تهیه و از آن ها استفاده کنند؟
این کتابها در موسسه انتشاراتی دارالحدیث وجود دارد. غیر از موسسه انتشاراتی دارالحدیث، میتوانند از طریق سایت دانشگاه خرید کنند یا از فروشگاه الکترونیکی دانشگاه قرآن و حدیث نیز میتوانند تهیه کنند.
به زودی تصمیم داریم که در بعضی از این کتابخوانها که به صورت اینترنتی می باشد مثل کتابخوان نور، طاقچه یا موارد دیگر این مجموعه را قرار دهیم تا علاقه مندان بتوانند بهره مند شوند .
والحمدلله رب العالمین